Nyelvvizsgák

Melyik nyelvvizsgát válasszam?

A nyelvvizsga nem a nyelvtudás egyedüli és biztos mérője, sőt…! Mégis, amíg a felvételihez, diplomához, állásinterjúhoz a nyelvtudást igazoló dokumentumra van szükség, addig majdnem minden nyelvtanuló életében eljön a nyelvvizsgáról szóló döntés pillanata: el kell határoznia, mikor, milyen felkészültség birtokában, milyen típusú vizsgát szeretne letenni.

Ha együtt készülünk, akkor a készülés során tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogy melyik a leginkább megfelelő nyelvvizsga egy adott esetben. Mert valóban vannak különbségek a mérési technikák, a feladattípusok, a szóbeli témák terén egyaránt. Van, aki szeret fordítani, és kétnyelvű vizsgatípust választ. Van, aki kerüli a két nyelv közti közvetítést előíró feladatokat, ezért az egynyelvű vizsga mellett dönt. Tanítványaink gyakran adnak hangulatjelentéseket a különböző vizsgahelyek szóbeli vizsgáin szerzett tapasztalataikról, így a következő „generáció” döntéseire ők is hatással lehetnek.

Vizsgázó diákjaink nyolcvan-kilencven százaléka középfokú (B2) nyelvvizsgát tesz, de természetesen alapfokú és felsőfokú vizsgát szerző tanítványainkra is büszkék vagyunk.

Azoknak, akik egyelőre nem nálunk tanulnak, azt javasoljuk, hogy nézzenek körül az interneten. Nagyon sok információt lehet megtudni a vizsgahelyek honlapjairól, amelyek közül a legnépszerűbbek linkjeit itt is megadjuk:

BME  (angol, német)

Cambridge ESOL  (angol)

Corvinus (angol, német)

ECL  (angol, német)

Euro  (angol, német)

Goethe Zertifikat (német)

ORIGO (angol, német)

Osztrák Intézet (német)

Pannon (angol, német)

TELC  (angol, német)